ALİŞKE ÇORBASI
Tarihçesi
İç Anadolu Bölgesinin merkezi olan Eskişehir merkezi konumu ve Anadolu’yu birbirine bağlamasından dolayı çok fazla göç almıştır, bu göçte ister istemez mutfak kültürüne yansımıştır. Eskişehir çok fazla bulunan Kırım tatarları, Nogay tatarları, Yugoslavya tataları, gibi çeşitleri bölgelerindeki tatarlar göç etmiştir iç Anadolu bölgesi mutfağı gibi hamur işi ağırlıklı olarak beslendikleri görülmektedir. Çok çeşitli hamur yemekleri geleneksel Tatar mutfağının bir özelliğidir. Mayasız hamur geleneksel olarak hem tatlı hem tuzlu çörekler, bisküvi ve kurabiyeler için kullanılır. Bunlarında yansıra ise hamur işlerinin ana yemek ve çorbalarda da kullanmaktadırlar. Çok eskilerde genellikle kış aylarında soğuk günlerde tok tutulması amaçlı yapılan hamurlu alışke çorbasının Bazı bölgelerde salçasız ve tavuklu şekilde yapılıp tüketildiği görülmektedir. Eskişehir bölgesinde yaşayan tatarların salçalı ve bol naneli yaptığı alışke çorbasının tarifini paylaşacağım güzel günlerde yapmanız dileğiyle.
Malzemeler
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet iri patates
- 2 çorba kaşığı tereyağ
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 8 su bardağı su
- 3 çay kaşığı kuru nane
- 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı dolu dolu tuz
Hamuru için
- 1 su bardağı un
- Yarım su bardağından biraz az su
Yapılışı
- Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızmaya başlayınca kabuklarını soyup küp doğradığınız soğanı pembeleşnceye kadar kavurulur. Salça ve kırmızı toz biber katılır.
- Soyup yıkadığınız ve küp doğradığınız patatesleri katın ve 4-5 dakika karıştırarak pişirilir. Tuzu da ekleyip kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha pişirilir.
- Ayrı bir kapta unu su ile karıştırılır, yumuşak ama koyu kıvamlı bir hamur elde edilir. Bir çorba kaşığı ile hamurdan parça alın ve başka bir kaşık yardımıyla hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar sıyırıp çorbaya atılır. Bütün hamuru bu şekilde bitirilir, hamurları atarken ara ara karıştırın ki, birbirine yapışmasın.
- Hamurları kattıktan sonra çorbayı 10 dakika daha pişirin.
- Nanesini katın, karıştırın ve ocağın altını söndürüp sıcak servis yapılır.
instagram: ilkerin_lezzet_dunyasi