MUHACIR KIRMASI

GASTRONOMİ 27.08.2025, 12:08 27.08.2025, 12:22 Yeni Kullanıcı
MUHACIR KIRMASI

MUHACIR KIRMASI

Eskişehir’de çok fazla bulunmakta olan muhacir göçmenleri, göç döneminde yanlarında kendi kültürleriyle beraber beslenme alışkanlıklarını’ da getirmişlerdir. Bu Beslenme alışkanlıkları genellikle yoğurt, lahana, pırasa, turşu, komposto süt ve kaymaktan yapılan hamur işleri gibi çeşitli ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Eskişehir Bölgesinde kendi kültüründe de çok fazla hamur işi bulunduğundan dolayı muhacir mutfak kültürünü çok kolay benimseyip mutfak kültürüne yansımıştır. 

Muhacir kırmasında çok eski dönemlerde evde hamur yoğurularak elle açılıp, kaymak, süt ve yoğurtla yapıldığı görülmektedir, günümüzde ise iş yaşamı ve insanların yoğun çalışma temposundan dolayı hazır yufkadan yapılarak tüketilmektedir. Göçmenlerin geldikleri bölgelerine göre tarifte küçük değişiklikler olsa ’da genellikle kaymak, yoğurt ve süt ile yapılan özel bir sos ile yapılmaktadır. Bende sizlere kolay ve pratik olması açısından yufka ile yapılan muhacir kırması tarifini vereceğim güzel günlerde yapmanız dileğiyle.

Malzemeler

5 adet yufta

1 kâse yoğurt 

Yarım çay bardağı sıvı yağ 

1 yumurta 

2 yemek kaşığı kaymak 

Yarım çay bardağı süt 

Çok az tuz 

Üzeri için 

1 kase peynir

Yapılışı

•Yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kaymak, süt ve tuz karıştırılıp çırpılır. 

•1 adet yufka masaya serilir ve ortadan 2 ye bölünür. 

•Yufkayı böldüğünüz 1. bölümüne çok az sos sürülüp, peynir serpilir ve büzme işlemi yapılıp ve 1 parmak boyunda kesip yağlanmış tepsiye dizilir. 

•Bütün yufkaları bu şekilde yapılıp kalan sosu üzerine dökülür. 

•Üzerine de isteğe göre susam serpip, 180 derece fırında 20 -25 dakika üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet Olsun 

 instagram: ilkerin_lezzet_dunyasi

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
2
kapalı