Başarı hikâyesiyle kadın girişimcilere ilham veren isim; Hüsniye Tali

Ülke ve şehir ekonomisinin büyümesinde girişimciliğin rolü tartışılmaz. Son yıllarda Türkiye’de girişimciliğin geliştirilmesi için önemli adımlar atılsa da özellikle kadın girişimcilerin hala yeterli seviyede olduğunu söylemek mümkün değil. Bu konuda Eskişehir’de başarı hikâyesiyle kadınlara örnek olan önemli isimlerden biri de Eskişehir Ticaret Odası koordinatörlüğündeki TOBB Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Hüsniye Tali. Kendisiyle yaptığımız samimi röportajda; kariyer yolculuğuna, başarı sırlarına ve ülkemizdeki kadın girişimciliğin detaylarına yer verdik.

BUSINESS 08.01.2021, 15:40 16.01.2021, 19:33
Başarı hikâyesiyle kadın girişimcilere ilham veren isim; Hüsniye Tali

Başarımın sırrı çok çalışmak, işime odaklanmak ve iyi iletişim kuruyor olmaktır.

Uzun yıllardır Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanlığı gibi sorumluluğu yüksek bir görevi üstleniyorsunuz. Aynı zamanda Genç Medikal firmanız ile iş dünyasında yer alıyorsunuz. Kariyer hayatınızdan bahseder misiniz?

Çalışma hayatına 16 yaşında başladım. Lise son sınıfta kendi işimi yapmak üzere odaklandım. Üniversitede kamu yönetimine girdim. Bir iddia üzerine bir işyerinde çalışmaya başladım. Görevlerim sabahları çay yapmak ve soba yakmaktı, işe girdikten bir yıl sonra ise patronum şirketi devretme kararı aldı. 'Ben devralırım' dedim. Asgari ücretten daha düşük bir ücretle çalışıyordum ama malı nereye satacağımı, müşterilerimi biliyordum. 17 yaşında şirketim oldu, 18 yaşında ise şirketi devraldım. 2000 yılında ise, Genç Medikal'ı kurdum. Tabi ki bununla da yetinmeyip daha sonra Eskişehir Ticaret Odası’nda divan kâtipliği yaptım. Hala meclis üyesiyim. 2008 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nda Başkan Yardımcılığı yaptım. 20 0cak 2014 yılından beri de başkanlık görevini üsteniyorum.

Her geçen gün başarı grafiği yükselen başarılı bir kadın yönetici olarak karşımıza çıkmaktasınız. Başarılarınızı neye borçlusunuz?

Bu iltifat için teşekkür ederim. Başarımın sırrı çok çalışmak, işime odaklanmak ve iyi iletişim kuruyor olmaktır.

Erkek egemenliğinde olan ticari hayatın içinde kadının rol almasında en büyük sorun, cinsiyetçilik.

Oldukça yoğun ve hareketli bir iş yaşantınız var, bu tempoya nasıl ayak uyduruyorsunuz?

Bu soru gerçekten beni zorlayan bir soru oldu. Son zamanlarda çok yoğun bir tempoda çalışıyorum. Günümüzde her şeye ayak uydurmak zorundasınız bu yüzden programlı olmaya çalışıyorum. Ancak dış etkenler, programlı olmayınca maalesef yoğunluk ve hareketlilik biraz yorucu oluyor.

Size göre iş yaşamında kadın olmanın zorlukları nelerdir?

Kadınların işgücüne katılımı, sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir unsuru olarak hem teorik hem de politik nedenlerden dolayı önemli bir husus olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı maalesef hala istediğimiz noktada değildir. Kadın olarak iş yaşamında zorluklar sektörlere göre değişim göstermektedir. Kurul başkanlığım da gördüğüm erkek egemenliğinde olan ticari hayatın içinde kadının rol almasında en büyük sorunun cinsiyetçilik olduğunu gördüm. Daha sonra en büyük sıkıntı çalışan kadının zaman sıkıntısıdır. Çünkü evimize, çocuklarımıza ve onların ihtiyaçlarına yeterli zaman ayıramıyoruz. Ayrıca kadın için mesai saati kavramının olmadığını düşünüyoruz, çünkü ev, iş, yaşlı bakımı, hasta bakımı, çocukların bakımı vb. hepsinin sorumluluğu kadına yükleniyor.

Türkiye’de iş gücüne katılım oranı maalesef hala istediğimiz noktada değil

Ülkemizde ve Eskişehir’de başarılı olarak kabul edilen kadın yönetici sayısı sizce neden erkeklere göre daha az? Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Aslında önceki soruda cevapladım. Ancak eklemek istediğim Eskişehir olarak biz kadın istihdamı ve girişimci sayısı olarak Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Bence bu sevindirici.

Eskişehir’deki kadın girişimciliği arttırmak amacıyla yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Meslek liselerinin yanı sıra üniversitelerde de girişimcilik panelleri düzenledik. Mevcut kadın girişimcilerin en önemli sorunlarından biri eğitim. Bunun için Boğaziçi Üniversitesiyle birlikte eğitim programları düzenledik. Buradaki amaçlardan biri işletme körlüğünden işletmelerin çıkmasını sağlamaktı. İki noktada da projelerimiz devam ediyor. Geldiğimiz noktada kadın girişimci oranını yüzde 6'dan 10'a çıkardık. Eskişehir'de 2008 yılında 2 bin 242 olan kadın girişimci sayısı, 2019'da 4 bin 597'ye çıktı. Kadın girişimci sayısında yüzde 105'lik artış var. Kadın girişimcilerin sermaye payını da 72 milyon TL'den 483 milyon TL'ye kadar çıkarabildik. Bu rakamlar da, farkındalık anlamında başarılı olduğumuzu gösteriyor.

Sizi her zaman bakımlı ve şık görüyoruz. Bakım ve güzellik sırlarınız nelerdir?

Teşekkür ederim. Aslında bakım ve güzelliğin en büyük sırrının samimiyet ve gülümsemek olduğunu düşünüyorum.

Biraz da özel hayatınızdan bahseder misiniz, özel hayatında Hüsniye Tali nasıl biridir?

İnsan kendini anlatmakta zorluk çekiyor. Özel hayatımda sakin bir yapıya sahibim. 8 yaşında Zeynep adında bir kızım var. Gezmeyi, okumayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve eğlenmeyi çok seviyorum.

İlgi alanlarınız nelerdir, hayattan daha fazla keyif almanızı sağlayan tutkularınız var mıdır?

Annelik. Bu soruya kızımla geçirdiğim zamanlar olarak cevap vermek istiyorum.

Önümüzdeki dönem için çalışmalarınız nelerdir, kentimize daha fazla katkı sağlayacak projeleriniz var mıdır?

Eskişehir'in eğitim yönü güçlü. Bu nedenle şehrimiz kadın girişimcilere açık. Ancak bundan sonraki aşamada daha katma değeri yüksek ürünler için çalışmamız gerekiyor. 2019'da başlattığımız projelerden biri bu. Üniversitelerde de artık en az 10 tane öğrencimizi kadın girişimci yapmalıyız. Nitelikli ürünler üretmeliyiz. Üniversitelerin mühendislik bölümündeki kız öğrencileri kuluçka merkezlerine yönlendirip, projelerine destek olacağız. 2019'dan itibaren 4 yıl boyunca bu projeye odaklanacağız. Kırsal kalkınma çok önemli. Kadın kırsalda üretmeye başlıyor. 6 tane kadın kooperatifimiz var, bunların 3'ü ilçelerde. Bir tane yeni kooperatif daha kuracağız. Bu da aromatik bitkiler üzerine olacak. Yıllık bir plan da yapacağız.

Yer aldığınız sosyal sorumluluk projelerinden bahseder misiniz?

Yer aldığım en güzel sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğüm, yeni kadın girişimcilerimize mentorlük yapmak.

Gelecek için planlarınız, hedefleriniz nelerdir?

Türkiye de üretim yapmak, bunun içinde bazı projelerin başlangıcındayım. Kısa sürede bunu gerçekleştireceğim.

Röportaj: Esra Güneş

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık