Motosiklet Tutkusunu Yaşarken Topluma Değer Katanlar 222 Eskişehir Motosiklet Derneği

Heyecan dolu bir motosiklet macerasına hazır mısınız? 222 Eskişehir Motosiklet Derneği, tutkulu motosiklet severlerin bir araya geldiği, heyecan dolu bir platform! 2021’de kurulan bu dinamik dernek, motosiklet tutkusunu yaşarken aynı zamanda topluma fayda sağlama misyonuyla hareket ediyor. Dernek, sadece motosiklet kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettiriyor. Motosiklet tutkusunu kalbinde taşıyan üyeler, bir araya gelerek çeşitli etkinlikler düzenliyor. Kamp organizasyonları, teknik destek toplantıları ve ailecek keyifli vakit geçirme buluşmaları derneğin rutin aktivitelerinden sadece birkaçı. Ancak 222 Eskişehir Motosiklet Derneği’nin öne çıkan yönü, topluma dokunma arzusu ve sosyal sorumluluk projeleridir. Dernek, kanser tedavisi gören çocukları ziyaret etmekten, kimsesiz çocuklar için eğlenceler düzenlemeye; ihtiyaç sahibi insanlara yardım eli uzatmaktan, köy okullarına kitap ve oyuncak götürmeye kadar geniş bir yelpazede etkinlikler düzenliyor. 222 Eskişehir Motosiklet Derneği, sadece bir motosiklet topluluğu değil, aynı zamanda toplum için bir umut kaynağı. Motosiklet tutkusunu yaşarken, bir yandan da topluma değer katan bu dinamik ve enerjik topluluğu daha yakından tanımak için hazır mısınız?

ESKİŞEHİR 27.04.2024, 17:16 Muhabir
Motosiklet Tutkusunu Yaşarken Topluma Değer Katanlar 222 Eskişehir Motosiklet Derneği

222 Eskişehir Motosiklet Derneği ne zaman kuruldu?

Derneğimiz 2021 yılında kuruldu. Hepimizin ortak paydası motosiklet kullanmak. Biz hem sevdiğimiz şeyi yapıp hem de nasıl daha faydalı, daha sosyal sorumluluk odaklı bir iş çıkarabiliriz diye düşündük. Fikir birliği içindeki arkadaşlarımızla önce dernek evimizi kiraladık. Evimiz diyorum çünkü tadilatını, temizliğini, boyasını hep birlikte yaptık. Kimi bilgisayarını getirdi, kimi evde kullanmadığı sandalyeleri, masayı, buzdolabını... Evimizden bir parça oldu burası. Biz de aile gibi olduk. 

Dernek ne gibi faaliyetlerde bulunuyor?  

Tüm motosiklet toplulukları gibi biz de birlikte motosiklet kullanmaktan büyük zevk alıyoruz. Ailelerimizle birlikte kamp organizasyonları düzenliyoruz. Sık sık dernek evimizde bir araya gelip sohbet ortamları oluşturuyoruz. Çocuklarımız birbirleri ile güzel vakit geçiriyorlar. Teknik konularda da birbirimize yardımcı oluyoruz. Milli sürüşler bizim için çok önemlidir. Afyon’da, Ankara’da, Çanakkale’de yapılan milli sürüşler... Atalarımızın izinden gitmek gibi görüp çok değer verdiğimiz sürüşler. O milli havayı soluması için çocuklarımızla katılmaya gayret ediyoruz. Motosikletlerimizi bayraklarla süsleyip milli bayram kortejlerine de katılıyoruz. 

Üye olmak için gereken şartlar nelerdir?

Üye formunu teslim aldıktan sonra 1-2 ay kadar bir değerlendirme sürecimiz oluyor. Bu 1-2 ayda üyenin bize uyum sağlayıp sağlamadığına, saygısına, sevgisine bakıyoruz sadece. İyi insanlar olsun istiyoruz etrafımızda, iyi insanlar olsun ki daha iyi şeyler yapalım. 

Yaptığınız sosyal sorumluluk projelerinden bahseder misiniz?

Biz bir araya gelirken sırf gezmek, motosiklet kullanmak yerine topluma daha faydalı şeyler yapmak istedik. Yönetim toplantılarımızda hep “Ne yapabiliriz?” kısmını konuşuyoruz. Kurulduğumuz andan itibaren Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji servisinde tedavi gören çocuklarımıza ziyarette bulunuyoruz. Onlarla her bayram, yılbaşı, 23 Nisan gibi önemli günlerde bir araya gelmeye çalışıyoruz. Yine kimsesiz çocuklar için eğlenceler düzenliyoruz. “Mavi Kapak” projemiz ile çok sayıda tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahibi insanlara verdik. Mavi kapak gibi hep devam eden “Kütüphanesiz Okul Kalmasın” projemiz var. Derneğimizde topladığımız kitapları köy okulları ile buluşturuyoruz. Derneğimizdeki kitap sayısı 2.222 olduğunda önceden tespit ettiğimiz köy okullarına bu kitapları teslim ediyoruz. Yine köy okullarındaki anaokullarına oyuncaklar götürdük. Çocuklar hem motosikletleri hem oyuncakları gördüklerinde mutlu oluyorlar. Biz de onların mutluluğu ile mutlu oluyoruz. Geçen yıl deprem bölgesine Türkiye Motosiklet Platformu öncülüğünde bir motosiklet kasabası kurduk. Yine yardımseverlerden topladığımız çok sayıda soba, kömür, kıyafet, gıda, temizlik ürünleri gibi malzemelerle dolu onlarca aracı deprem bölgesine gönderdik. Depremden sonra şehrimize yerleşen ailelerin ilk etaptaki ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yaptık, yardımlar topladık. Bizzat deprem bölgesinde görevli üyelerimiz oldu. Son olarak sevgililer gününde Maide Bolel Huzurevi’ne ziyarete gittik. Sevgililer gününü buradaki büyüklerimizle kutladık. Pasta kestik, canlı müzikle türküler söyledik. Onlar da çok sevindiler. Bunları yaparken ailemizden, işimizden vakit ayırıyoruz. Müthiş bir koşuşturma içerisinde oluyoruz çoğu zaman. Ama bittikten sonra sırtımızı yaslayıp izlemek bizi de çok mutlu ediyor.

Yapılacak etkinlikler nasıl belirleniyor? Süreçten kısaca bahsedebilir misiniz?

Çok çeşitli bir üye kadromuz var. Aramızda öğretmen, sağlık görevlisi, marangoz, tekstilci, emekli, öğrenci, esnaf her meslekten arkadaşımız var. Bu nedenle algılarımız sürekli açık, çoğu gelişmeyi yakından takip edebiliyoruz. Bir de dernek yönetim kadromuz var. Yönetim kadrosundaki arkadaşlarla her ay bir araya gelip toplantı yapıyoruz. Toplantıda o ay yapılacak faaliyetleri görüşüp karara bağlıyoruz. Bu az önce bahsettiğim sosyal sorumluluk projeleri de olabiliyor, gezi ya da kamp gibi etkinlikler de olabiliyor. Yönetim olarak aldığımız kararları önce dernek üyelerimizle sonra kamuoyuyla paylaşıyoruz. 

Dernekte eğitimler veriliyor mu?

Üyeler derneğe kabul edildikten sonra derneğimizin yeleğini giyiyorlar. Yeni gelen her üye için sayı oluştuğunda motosiklet kapalı alan eğitimleri veriyoruz. Hatta motosikletini değiştiren, daha büyük motosiklete geçen ya da ihtiyaç duyan üyelerimize de bu eğitimi veriyoruz. Piyasada fazlaca ücret karşılığı verilen bu eğitimleri biz üyelerimize tamamen ücretsiz olarak veriyoruz. Kazasız kullanmak, bir ömür boyu motosiklet kullanmak için. 

Gelecekteki hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir?

Bizim “Mavi Kapak” ve “Kütüphanesiz Okul Kalmasın” projemiz yıl boyu devam ediyor. Yine milli günlerde düzenlenen milli sürüşlere katılmaya devam edeceğiz. Bunlara ilave olarak Eskişehir’de ilk, Türkiye’de 3. kuruluş olan “Motosiklet Arama Kurtarma Ekibi”ni kurduk. Üyelerimizden oluşturduğumuz arkadaşlarımızla önce AFAD bünyesinde eğitimlerimizi tamamladık. Kızılay’dan ilk yardım eğitimi aldık. Yakın zamanda diğer eğitim ve malzeme eksikliklerimizi tamamladığımızda, sadece şehrimizde değil, ülkemizdeki olası afet durumlarında müdahale etmek için hazır olacağız. Maalesef ülkemiz bütünüyle fay hatları üzerinde. Sel her yıl karşılaştığımız bir başka doğal afet. Yangınlar hızla büyüyen, kontrol edilmesi bazen haftalar alan felaketler. Gördük ki bu tarz afetlerde motosikletlerimizle afet bölgesine daha hızlı erişip daha hızlı ve etkin müdahalede bulunabiliriz. Minimal düşünecek olursak küçük çaplı bir orman yangınında dahi büyük araçların giremediği yerlere hızla girebiliriz. Ormanlık alanda gerçekleşen kaybolma vakalarında, motosikletle sık alanlara rahatlıkla girerek hem gece hem de gündüz arama ve kurtarma gerçekleştirebiliriz. Bu amaçla derneğimiz bünyesinde MotoSar ekibimizi kurduk. Gerek belediyelerin gerekse mülki idarelerin desteği ile bu alanda da ihtiyaç sahibi birilerinin hayatına dokunmak istiyoruz.

Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

En başında da söylediğim gibi, bizim ortak paydamız motosiklet kullanmayı seviyor olmamız. Bunun yanında bir kişinin hayatına dokunabiliyorsak, bir kişiyi mutlu edebiliyorsak yaptığımız şey daha keyifli hale geliyor. Biz yolculuğa çıkarken birbirimize HAZIRIZ deriz. Güzel şeyler yapmak için de gücümüz yettiği sürece DAİMA HAZIRIZ.

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık