
Boşnak Turşusu Soka
Eskişehir’de yaşayan Manavlar, Yörükler, Çerkezler, Tatarlar, Muhacir göçmenlerinin mutfak kültürünün gelişmesinde çok fazla etkisi olduğu görülmektedir. Bunların yansıra Balkan göçmenlerinde çok fazla etkisi bulunmuştur. Balkan mutfağı genelde, Bulgaristan göçmenlerinin mutfak kültürüne benzerlik göstermiş olsa’da ciddi farklılıklar görülmektedir. Balkanlarım yemek kültüründe genellikle kömür ateşinde pişen börekler, pırasa ve benzeri sebzelerden yapılan çeşitli hamur işleri bulunmaktadır.
Balkanlar Türkiye göç ettikleri dönemde ise Türkiye’de çok fazla konserve türü ürünler yapılmamaktadır. Balkan mutfak kültüründen gelen kışlık domates sosları, sebzelerden yapılan konservelerin mutfağımıza girdiği görülmüştür. Sebze türlerinin dışında çok fazla şekilde turşu türleri ’de bulunmaktadır. Normal sirkeli yapılan turşuların dışında ekşimik, kaymak, sütten ve biberden yapılan turşuları tüketmektedirler. Kış mevsimine girerken eskilerde çok fazla yapılan Boşnak turşusu olan sokanın tarifinin paylaşacağım güzel günlerden yapılması dileğiyle.
Soka (Boşnak Biber Turşusu)
Malzemeler
Yarım kilo eti dolgun biber
200 gram kaymak
200 gram süzme yoğurt
150 gram lor peyniri
1 yemek kaşığı Tuz
1 ,5 su bardağı ılık süt
Yapılışı:
• Biberlerimizi ayıklayıp temizliyoruz ve hafifçe tuzluyoruz.
• 2 saat kadar süzgeçte suyunu salmasını bekliyoruz (geceden sabaha kadar da bekletebilirsiniz).
•Geniş bir kaba sırasıyla süzme yoğurdu, kaymağı ve lor peynirini birbirleriyle güzelce karıştırılır.
•500 ml kavanoza bir avuç biberi koyup ardından üstünü kapatacak şekilde karışımı ekleyip, kavanoz dolana kadar bu işlemi yapıyoruz.
• En son çok yavaş şekilde sütü ekliyoruz.
• Sütün kavanozun aşağısına kadar dolmasını sağlıyoruz.
• Ağzını sıkıca kapatıp, buzdolabında 10 gün beklettikten sonra sokmamız hazır.
instagram: ilkerin_lezzet_dunyasi
