Eskişehir'in Unutulan Lezzetleri "Peremeç"

TATAR MUTFAĞI Kırım Tatarları, Nogay Tatarları ve Kazan Tatarları olarak kendi içlerinden ayrılan Tatarlar, çok zengin bir mutfak kültürüne sahip ve kendi kültürlerini koruyarak gelecek nesillere aktarmışlardır. Özel günlerde, düğünlerde ve doğumlarda göbete gibi hamur işi ağırlıklı yemek kültürlerini hâlâ devam ettirmektedirler. Eskişehir, İç Anadolu'nun buğday ambarı olarak anılmakta ve unlu yapılan hamur işleriyle meşhur olması, Tatar kültüründeki hamur işinin ağırlıklı olmasının etkisiyle Eskişehir, Tatar mutfak kültürünü benimsemiş ve zamanla iç içe geçmiştir.

GASTRONOMİ 20.10.2023, 22:03 20.10.2023, 22:18 Muhabir
Eskişehir'in Unutulan Lezzetleri "Peremeç"

Genellikle Tatar mutfağı denince aklımıza çibörek (şır börek), kavurma börek, göbete ve mantı gibi hamur işleri gelmektedir. Kazan Tatarları'nın yaptığı günümüzde pek bilinmeyen bir hamur işi olan peremeç tarifini sizlerle paylaşacağım. Peremeç servisinde üzerine domatesli sos dökülerek yanında limonlu çay servisi yapılmaktadır. Bazı evlerde ise üzerine sarımsaklı yoğurt ve soya sosu ile servis yapıldığı görülmektedir. Hamurun yapımında ise mayalı hamur veya kefir mayası kullanılarak farklı tariflerde yapılmaktadır.

PEREMEÇ TARİFİ: 

Hazırlanma Süreci: 60 dakika 
Miktarı: 12 adet 


Malzemeler


Hamuru için:
4 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı

İç harcı için;

400 gram dana kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz 
1 yemek kaşığı salça 
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta akı
Üzeri için;
1 adet büyük boy domates 
1 adet soğan 
1 diş sarımsak 
1/4 demet maydanoz

Yapılışı 

Geniş bir kâsede un, süt, yumurta, tuz   ve tereyağı birleştirip ele yapışmayan bir hamur yapılır.
İç harç için kıyma, soğan, tuz, salça, yumurta akı ve karabiberi karıştırıp 20 dakika buzdolabında dinlendirilir.
Hamuru 12 eşit bezeye bölün ve yuvarlak şeklinde açın. 5. Orta kısmına kıymalı harçtan koyup hamuru kenarlardan ortaya doğru kapatın. Kapatırken orta kısmı açık bırakılacak şekilde kapatılmalıdır. 
Hazırladığınız peremeçleri kızgın yağda, önce kıymalı yüzü yağa girecek şekilde, altın sarısı olana dek, arkalı önlü kızartılır.
Sosu için tüm malzemeleri robottan çekilir. 
Peremeçleri sosla birlikte sıcak olarak limonlu çay ile servis yapılır. 

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık