Mühendislikten Sanatın Büyülü Dünyasına "Ayşenur Atışkan"

Kimya Mühendisi kimliğinin yanı sıra sanat ve felsefe ile sıkı bir bağ kuran Ayşenur Atışkan, kendi ifadesiyle, sanatın şifacılığına olan derin inancını ve tutkusunu yaşamına yansıtan bir isim. Kendisi, bir yandan fabrika ve üretim sektöründe uzun yıllar İşletme Müdürü olarak çalışırken, diğer yandan içsel sesinin rehberliğinde sanatın kucaklayıcı dünyasına adım attı. A2A Handmade atölyesinin kurucusu olan Ayşenur Atışkan, sanatın herkes için olduğuna inanan ve bu felsefeyi atölyesinin ismine de taşıyan bir sanatçı. Modern soyut sanatın derinliklerine daldığı çalışmalarında, pourin, resinart ve asamblaj gibi tekniklerle eserlerini hayata geçiriyor. Enerjisiyle, eserlerinin her birinin altında yatan felsefesiyle, sanatıyla dönüşümün gücünü keşfetmek için heyecan verici bir yolculuğa çıkmaya hazır olun. Sanatın evrenselliği ve insanlığın içsel derinliklerine seslenişinin ötesinde, Atışkan'ın röportajı, sadece bir sanatçının hikayesini değil, aynı zamanda sanatın insan hayatındaki etkileyici rolünü de ortaya koymaktadır. İleri dönüşüm, sanat ve felsefe arasındaki benzersiz dengeyi gözler önüne seren bu röportaj, okuyuculara sanatın içsel keşfinde yeni bir bakış açısı sunuyor. Ayşenur Atışkan'ın sanatıyla, ileri dönüşümün gücüne ve sanatın evrenselliğine dair derin düşüncelerini keşfetmek için, bu röportaj sizleri bekliyor.

KÜLTÜR & SANAT 06.01.2024, 21:45 Muhabir
Mühendislikten Sanatın Büyülü Dünyasına "Ayşenur Atışkan"

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1983 yılında Eskişehir’de doğdum. Orta ve lise öğrenimimi Eskişehir Anadolu Lisesi’nde, lisans eğitimimi ise Eskişehir Osmangazi Üniversite Kimya Mühendisliği’nde tamamladım. İş hayatıma da Eskişehir’de devam edip, burada da evlendiğim için gerçek bir Eskişehirliyim diyebiliriz. Mezun olduktan sonra birçok mühendis arkadaşım gibi ben de fabrika ve üretimi tercih ettim. Eskişehir’de özel bir şirkette İşletme Müdürü olarak çalıştıktan bir süre sonra kendi işimi kurma düşüncesiyle işten ayrıldım. İşten ayrılmamla eş zamanlı eşimle birlikte çocuk sahibi olmaya da karar verdikten sonra minik ama çok otoriter ve 7/24 mesai yaptıran prenses patronumdan dolayı tekrar üretim sektörüne dönemedim. Sonrasında da yanına bir de prens patron gelince fabrika ortamlarından uzaklaştım. Sadece standardizasyon üzerine olan çalışmalarımı gerçekleştirebildim.

Sanatla ne zaman ilgilenmeye başladınız?

Ben kendimi bildim bileli sanata ve felsefeye hep özel ilgim olmuştur. Yalnız çok net hatırladığım bir tarih var o da 2007. Misafir olarak katıldığım bir sergide (ki o sıralar aktif olarak mühendislik yapıyordum) “Bir gün sanat hayatımda sadece bir hobi olarak değil, profesyonel olarak da yer alacak.” dediğimi çok iyi hatırlıyorum.

A2A Handmade atölyesinin kuruluşu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bazen hissedersiniz ya “Bekleme artık, zamanı geldi!” diyen bir iç ses konuşur. 2021 yaz aylarında artık hobi olarak değil, beni ve yaptığım çalışmaları tanımlayacak bir atölyeyi kurmalıyım dedim. Her şeyin oturmasıyla atölyemde 2022 ocak ayında profesyonel olarak çalışmalara başladım.

Hangi tür sanat çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?

Her türlü sanata sevgim ve saygım sonsuz. Ancak modern soyut sanatın dinamik yapısı, aynı esere her baktığınızda farklı duygu ve düşünceler uyandırması beni diğer sanat türlerine göre daha çok heyecanlandırıyor.

Atölye isminin seçilme nedeni veya anlamı nedir?

Ben sanatın şifacılığına çok inanıyorum. Her insanın sağlıklı bir bedene sahip olması için nasıl dengeli beslenmeye ihtiyacı varsa, ruhumuzun da en iyi şifacısı sanattır. Bununla birlikte sanat, düşünce ve duygularımızın anlatımının dışavurumu olduğuna göre, neden bunu ifade ederken her şeyi kullanmayalım diyorum. Bu sebeple “Sanat herkes için ve her şey sanat için” yani “Art for all and all for art” sloganım.

Eserlerinizi hangi teknikle yapıyorsunuz?

Pouring, resinart ve asamblaj teknikleriyle çalışıyorum.

Mühendis kimliğinizin sanat ve felsefeye olan ilgisi arasında nasıl bir denge var?

Nasıl bir mühendis teknik bilgileri ışığında doğada var olan her maddeyi insanlığın daha yararına olacak yeni bir forma dönüştürerek sunarsa, ben de sanat çalışmalarımı felsefi bakış açımla destekleyerek, özelikle ileri dönüşüm çalışarak atığaçıkmış objelere yeni bir varoluş kazandırmaya çalışıyorum. Bu sebeple her çalışmamın kendine özgü bir felsefesi ve kimliği vardır.

A2A Handmade atölyesindeki sergileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yaklaşık bu 2 senelik süre zarfında Eskişehir ve İstanbul’da olmak üzere 2 kişisel sergi, 4 karma sergi ve İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda olmak üzere bir de sanat fuarına katılım gerçekleştirdim. Sanat fuarının deneyimi çok ayrı olmakla beraber her biri çok kıymetli ve keyifli sergilerdi. Tabii ki sergilerin yanı sıra gelen özel taleplere göre kişiye özel yaptığım çalışmalar da yeni bir bebeğin varoluşu gibi beni çok ayrı heyecanlandırıyor.

Gelecekteki hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

İleri dönüşümün kısa, orta ve uzun vadede dünyamıza nasıl faydalar sağlayabileceğini ifade edip, farkındalık oluşturabileceğim uluslararası sergi ve projelerde yer almayı çok arzu ediyorum.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İnsanlığa ve doğaya olan sonsuz sevgimden dolayı önce kendimiz için “sanat herkes için” ve sahip olduğumuz her şeye sahip çıkıp sonsuz şükretmemiz için “Her şey sanat içindir.” demek isterim.

“Art for all and all for art”

Ben kendimi bildim bileli sanata ve felsefeye hep özel ilgim olmuştur. “Bir gün sanat hayatımda sadece bir hobi olarak değil, profesyonel olarak da yer alacak.” dediğimi çok iyi hatırlıyorum. Ben sanatın şifacılığına çok inanıyorum. Her insanın sağlıklı bir bedene sahip olması için nasıl dengeli beslenmeye ihtiyacı varsa, ruhumuzun
da en iyi şifacısı sanattır.

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık