'SON İSTASYON ESKİŞEHİR' HAFIZALARI TAZELEDİ

Araş. Gör. Esen Poyraz’ın, Bilimsel Araştırma Projesi için kaleme aldığı ‘Son İstasyon Eskişehir ‘ adlı tiyatro oyunu, Eskişehir'in kurtuluşunun 100.yılı ve Behiç Erkin'in 61. yıl dönümünde Tren Gar’ında sahnelendi.Sahnelenen oyun tüm konuklara etkileyici anlar yaşattı.

KÜLTÜR & SANAT 03.12.2022, 19:47 03.12.2022, 20:16
'SON İSTASYON ESKİŞEHİR' HAFIZALARI TAZELEDİ

Şehrin bireysel ve toplumsal hafızasında önemli bir yeri olan Eskişehir Tren İstasyonunun tarihi öneminin farkında olan Aras.Gör.Esen Poyraz, şehir için böylesine önemli bir mekânın anlatılmasının hafızamızı tazelemek adına çok önemli olduğunu düşünerek ‘Son İstasyon Eskişehir’ adlı tiyatro oyununu kaleme aldı. Esen Poyraz’ın uyarlayarak hem yönetip hem de oynadığı oyun; Behiç Erkin’in hayatını, Eskişehir’de Milli Mücadele Dönemini ve Devlet Demiryolları’nın kuruluşunu konu aldı.

Oyunda, Eskişehir’in kurtuluşunun 100. yılında Milli Mücadele Dönemi ve Behiç Erkin önderliğinde Türk demiryolculuğunun kuruluş hikâyesi anlatıldı.  Oyunu izlemeye gelen konuklar, hem Eskişehir’de Milli Mücadele Döneminde yaşanan olayları hem de Behiç Erkin'i ölümünün 61. yıldönümünde Erkin’i daha yakından tanıma fırsatı buldu.

Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri komisyonu tarafından da desteklenen ve sanatta yeterlilik projesi olan “Mekân, Zaman ve İnsan Üzerine Mekâna Özgü Bir Sahneleme Modeli Örneği Behiç Bey” başlıklı projenin yürütücülüğünü Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarından Prof. Erol İpekli yaptı. Dikkat çeken oyun, Esen Poyraz'ın da sahnedeki başarısıyla unutulmayaz anlar yaşattı.

TİYATRO OYUNU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Eskişehir tren istasyonu Eskişehir’in bireysel ve toplumsal hafızasında önemli bir yeri vardır. Geleneksel bir Osmanlı şehri olan Eskişehir’in modern kente dönüşümü demiryolunun 19 Haziran 1892 tarihinde kente gelmesiyle başlamıştır. Şehir 19. yüzyılda İstanbul, Ankara ve İzmir demiryolu hattını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktası olarak ön plana çıkmıştır. Bu stratejik öneminden dolayı Eskişehir 1919-1922 yılları arasındaki 3 yıllık sürede hem İngiliz işgaline, hem Yunan işgaline hem de Kurtuluş savaşına tanıklık etmiştir. Milli mücadele döneminin Eskişehir’de bu kadar hareketli geçmesinin ana sebebi de tren istasyonun şehirde bulunmasıdır. Eskişehir, milli mücadele ve demiryolları denilince de öncelikle Behiç Erkin’i anmak gerekir. Atatürk’ün silah arkadaşı Behiç Erkin, Çanakkale ve Kurtuluş savaşının kazanılmasında önemli katkıları olan bir milli mücadele kahramanıdır. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın kurucusu ve ilk genel müdürü (1920-1926) olan Erkin, "Demiryollarının Babası" olarak anılır. Ölümünden sonra Eskişehir’e defnedilen Behiç Erkin’in anıt mezarı yine istasyon sınırları içinde bulunan Enveriye’dedir.”

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık