Biniciliğin yeni adresi: Eskişehir Binicilik Kulübü

Eskişehir’de yeni bir soluk getiren Eskişehir Binicilik Kulübü’nün kurucuları ile bir araya gelerek Follow’a özel, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Eskişehir halkına atları ve biniciliği sevdirmeyi misyon edinen EBK, ulaşılması zor ve masraflı olarak algılanan binicilik sporuyla ilgili tüm önyargıları da kırmayı hedefliyor. Her yaştan kesime hitap eden kulüp, atların rehabilite edici özelliğinin de altını çiziyor.

SAĞLIK & SPOR 18.02.2021, 14:45 18.02.2021, 14:57
Biniciliğin yeni adresi: Eskişehir Binicilik Kulübü

Dünyada popüler bir branş olan binicilik sporunu şehrimizde ve ülkemizde layık olduğu seviyeye getirmek, katılımcı ve izleyici potansiyeline ulaştırmak istiyoruz.

Eskişehir Binicilik Kulübü’nden ve kurucularından bahseder misiniz?

Eskişehir Binicilik Kulübü üç kişinin ortak projesi. Bir avukat, bir iş insanı ve bir öğretim üyesi. Avukat İzzet Aslan evli ve bir çocuk babası aynı zamanda Eskişehir Barosu Genel Sekreteri. Atlar ve binicilik en büyük tutkularından. İş İnsanı Yücel Uçar Brüksel’de yaşıyor. Belçika ve Fas’ta şirketleri ve işletmeleri var. Tam bir spor tutkunu. Düzenli olarak fitness ve kickbox yapıyor. Atları çok seviyor ve en büyük hayalinin bir at çiftliği sahibi olmak istediğini de sözlerine ekliyor. Doç.Dr. Hüseyin Köse ise Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi. Türkiye Binicilik Federasyonu lisanslı atlı dayanıklılık sporcusu. Yaşam biçiminin binicilik ve wingtsun olduğunu ifade ediyor.

Eskişehir Binicilik Kulübü her yaştan bireyin aileleri ve sevdikleri ile birlikte vakit geçirebileceği, temel hedefi sporcu yetiştirmek olan bir spor kulübü.

Sizi binicilik kulübü açmaya sevk eden neydi? Kuruluş hikâyenizden bahseder misiniz?

Üç at tutkunu;

Projeyi tasarlarken temel amacımız, ulaşılması zor ve masraflı olarak algılanan binicilik sporuna ilişkin tüm önyargıları kenara bıraktırarak, Eskişehir halkına atları ve biniciliği sevdirmekti ve bu amacımız doğrultusunda yolumuza devam edeceğiz.

Eskişehir Binicilik Kulübü her yaştan bireyin aileleri ve sevdikleri ile birlikte vakit geçirebileceği, temel hedefi sporcu yetiştirmek olan bir spor kulübü. Özellikle içinde bulunduğumuz zor süreci de göz önünde bulundurarak, faaliyete geçtiğimiz ilk günden itibaren, kulübümüzde misafirlerimizin, sporcularımızın ve atlarımızın sağlığı, mutluluğu ve güvenliği ön planda tutulmaktadır.

Binicilik sporuna başlamak için ideal bir yaş var mı? Siz kaç yaş aralığına eğitim veriyorsunuz?

Kulübümüzde atla tanışma yaşı üç. Üç yaşından itibaren çocuklarımız ata binebiliyorlar ancak binicilik derslerine altı yaşından itibaren başlıyorlar. Üç yaşından itibaren çocuklarımızı atla tanıştırarak hayvan sevgilerini ve atla olan iletişimlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Altı yaş sonrasında çocuklarımızın ince motor gelişimlerinin tamamlanması, algılama ve koordinasyon yeteneğinin gelişiminin artmasıyla kulübümüzde temel binicilik derslerine başlanmaktadır. Ülkemizde 6-14 yaş aralığındaki çocukların katıldığı, temel düzeyi oyun formatında tasarlanmış binicilik müsabakaları yapılmaktadır. Bu müsabakalarda çocuklarımız Eskişehir Binicilik Kulübünün sporcuları olarak equifun, engel atlama ve at terbiyesi dallarında öğrendiklerini gösterme fırsatını bulabilirler.

İki canlının bir arada yaptığı tek spor olan binicilik dünyanın en keyifli sporu.

İsteyen herkes gelip at binebilir mi? Ayrıca özel kıyafetlere ihtiyaç var mı?

Kulübümüzde sporcu ve at sağlığı en önemli hususlardan biri. Dolayısıyla ata binerken tog (kask) takmak zorunludur. Ayrıca binicilerimiz dilerlerse binici pantolonu, binici çizmesi ya da çeps, eldiven ve koruyucu yelek giyebilirler.

Kulüp içerisinde işlettiğiniz bir de kafeniz var, o nasıl gidiyor? Pandemi süreç nasıl etkiliyor, ne tür önlemler alıyorsunuz?

Kulüp Kafe & Restoran yöneticisi Sıla Yüzbaşıoğlu Aslan, kulüp başkanı İzzet Aslan’ın eşi, aynı zamanda da Eskişehir Binicilik Kulübü genel sekreteri. Atatürk Üniversitesi Müzik Öğretmenliği mezunu.

Kapalı ve açık alanlarında geniş kapasiteye sahip kafemizde doğal ve zengin menülerimiz, kahvaltı ve alakart servisimiz, sporcu menülerimiz, lezzetli içecekler mevcut. Kulübümüz Aralık ayında binicilik faaliyetlerine başladı. Pandemi döneminde sadece antrenörlerimiz bire bir özel dersler veriyorlar. Kafe restoranımız bu süreçte sadece gel-al servisle hizmet veriyor. Kulübümüzde en önem verdiğimiz ve dikkat ettiğimiz husus temizlik ve hijyen. Dolayısıyla pandemi sürecinde sağlıklı ve güvenli bir şekilde binicilik derslerimiz devam ediyor.

Atlara dokunmanın ata binmenin fizikselin yanı sıra bilimsel olarak da kanıtlanmış pek çok olumlu zihinsel etkisi var.

Türkiye’de binicilik sporunun durumu nedir, gelişmesi için sizce neler yapılmalı?

Dünyada popüler bir branş olan binicilik sporunu şehrimizde ve ülkemizde layık olduğu seviyeye ve katılımcı ve izleyici potansiyeline ulaştırmak istiyoruz. İki canlının bir arada yaptığı tek spor olan binicilik dünyanın en keyifli sporu. Tüm spor branşlarında sporcular bireysel olarak çalışarak şampiyonluklar hedefliyorlar. Ancak binicilikte sadece binicinin başarılı olması ve çok çalışması ne yazık ki yeterli değil. Dolayısıyla binicilik sporunda atın da çok iyi antrene edilmiş olması gerekiyor. Bu da biniciliği farklı kılan özelliklerden biri. Bunun bilincinde olduğumuz için sporcularımızın ve atlarımızın antrenmanlarını ve beslenmelerini en maksimum verim elde edecek şekilde tasarlıyoruz.

Sizler özel yaşantınızda neler yapmaktan hoşlanırsınız?

Bizlerin en büyük tutkusu atlar ve binicilik. Dolayısıyla neredeyse tüm boş zamanlarımızda atlarla zaman geçiriyor ve ata biniyoruz. Atlara dokunmanın ata binmenin fizikselin yanı sıra bilimsel olarak da kanıtlanmış pek çok olumlu zihinsel etkisi var. Dolayısıyla atlarla geçirdiğimiz güzel zamanlar bizlerin ve misafirlerimizin özel ve iş hayatına olumlu katkılar sağlıyor. Hatta günlük hayatımıza ve işlerimize çok daha fazla konsantre oluyoruz.

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık