Güzellikte Mükemmeli Arayanlara Rehberlik: Op. Dr. Emine Şakalar ile Cerrahinin Kapılarını Açıyoruz

Dr. Emine Şakalar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu ve 10 yıldan fazla bir süredir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda deneyimli bir Burun Estetiği Cerrahı olan Dr. Şakalar, özellikle Revizyon Rinoplasti ameliyatları konusunda uzmanlık sahibi. Sağlık uygulamalarındaki yeni teknolojilere olan ilgisiyle bilinen Şakalar, aynı zamanda ameliyatsız güzellik uygulamaları ve yüz gençleştirme konularında da büyük bir tutkuya sahip. Bu röportajda Dr. Emine Şakalar’ın mesleki deneyimini, ameliyatlarını ve estetik uygulamalarını yakından keşfedeceksiniz. İyi okumalar!

SAĞLIK & SPOR 04.12.2023, 22:22 04.12.2023, 22:35 Muhabir
Güzellikte Mükemmeli Arayanlara Rehberlik: Op. Dr. Emine Şakalar ile Cerrahinin Kapılarını Açıyoruz

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, Ben Dr. Emine Şakalar. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ve aynı zamanda Burun Estetiği Cerrahıyım. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Yine aynı üniversitede KBB Hastalıkları alanında ihtisasımı tamamladım. Yaklaşık 10 yıl Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde hizmet verdikten sonra şu an kendi kliniğimde hastalarıma muayene ve danışmanlık hizmeti vermekteyim. Burun Estetiği (Rinoplasti) gibi cerrahi operasyonlar dışında ameliyatsız güzellik uygulamaları ve yüz gençleştirme uygulamaları en büyük meslek aşkım. Bunu bir hobi olarak görüyor ve büyük bir zevkle yapıyorum. Bunun dışında sosyal medyayı aktif olarak kullanmayı seviyorum ve teknolojiye karşı oldukça ilgiliyim. Muayene dışında çoğu zamanı araştırmayla, çeşitli makaleleri okumakla ve en önemlisi bir anne olarak çocuklarımla vakit geçirerek harcıyorum. Özellikle son dönemde sağlık uygulamalarında kullanılan yeni teknolojiler en çok takip ettiğim ve ilgi duyduğum konular arasında.

Hangi tür burun estetik operasyonları sunuyorsunuz? 

Özellikle son dönemlerimi revizyon rinoplasti ameliyatları ile geçiriyorum. Bu tip ameliyatlar oldukça zorlu, deneyim gerektiren operasyonlar ve özel bir çaba gerektiriyor. Onun dışında kapalı ve açık yöntem rinoplasti ameliyatlarının yanında burun eğriliğine yönelik septoplasti ve tipplasti dediğimiz burun ucuna yönelik estetik ameliyatlarını gerçekleştiriyorum. Bunun yanında rinoplasti ameliyat yöntemlerinde genel yaklaşımımı sorarsanız ben açık rinoplasti ameliyatlarından yanayım. Bu ameliyat tipinde istenilen sonuca ulaşmakta başarı her zaman daha yüksek oluyor. 

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme süreci nedir? Hastalar ne tür rahatsızlıklar yaşayabilirler?

Ameliyat sonrası hastalarımız genelde 1 gün sonra taburcu olarak normal hayatına dönüyor. Her ameliyat sonrası yaşanması muhtemel ağrı, şişlik ve morarma durumunu kullandığımız Piezzo cihazı ile neredeyse çok az görüyoruz. İyileşmede cilt yapısı ve yaş en önemli faktörler arasındadır. Hastada oluşan şişlik ve ödemler 1 hafta içerisinde ortadan kaybolmaya başlıyor. Genel burun yapısının oturması ise 6 ila 12 ay içerisinde gerçekleşiyor. Hastaların yaşayacağı rahatsızlıklara gelirsek ilk günler çok nadir de olsa morluk ve şişlik yaşanabiliyor. Bu oldukça normal bir süreç ancak şimdiye kadar yapmış olduğum ameliyatlarımda bu tarz şikayetleri çok nadir olarak görüyorum. Bunun dışında belki burun içine yerleştirdiğimiz silikon tamponlar da nadiren de olsa rahatsızlık verebiliyor. Onları da 5-7 gün içerisinde almış oluyoruz.

Burun estetiği ameliyatı için uygun adaylar kimlerdir, kimlere uygun değildir?

Burun estetiği için uygun adaylar kim sorusuna şöyle cevap verebiliriz. Genel olarak burun görünümünden memnun olmayan, bununla birlikte rahat nefes almada sorun yaşayan hastaların geneli uygun diyebiliriz ancak burada bizim için yaş kriteri oldukça önemlidir. Özellikle 50-55 yaş üstü hastalar ilerleyen yaşla birlikte rinoplasti ameliyatları için uygunluklarını kaybederler. Kızlarda 16, erkeklerde 18 yaşından sonra burun operasyonunu gerçekleştirebiliyoruz. Burunda var olan kemik ve kıkırdak doku ilerleyen yaşla birlikte ameliyat için uygun olma özelliğini yitirmeye başlar. Bunun dışında yeni bir görünümü ve beraberinde rahat bir nefes almayı amaçlayan her hastamız ameliyat için uygun diyebiliriz. Estetik burun operasyonlarında temel amacımız rahatlıkla burundan nefes almayı ve yüzüyle uyumlu doğal görüntüyü sağlayabilmektir. İşlem öncesi hastanın yüzündeki oranlar temel alınarak nasıl bir burun yapacağımıza hastamızla birlikte karar veriyoruz. 

Uzun süreli gözlük kullanımı burun şeklinde bir bozukluğa neden olabilir mi?

Ameliyat sonrası kıkırdak ve kemik dokunun sertleşmesi zaman aldığından dolayı ben en az 6 hafta boyunca kesinlikle gözlük kullanımını önermiyorum. Bu süreç içerisinde gözlük kullanılması dokulara hasar verecek ve henüz tam kaynama olmayan kemik ve kıkırdak dokunun çökmesine neden olacaktır. Özellikle kalın plastik çerçeveli gözlüklerin kullanılmaması oldukça önemlidir. 6 hafta sonrasında ise hafif gözlükler kullanılmaya başlanabilir. Ancak kişinin sürekli gözlük kullanması söz konusu ise burnun hassas yapısından dolayı mutlaka lens kullanımını tavsiye ediyorum. 

Revizyon burun cerrahisi nedir? Hangi durumlarda yapılmalı?

Daha önce rinoplasti operasyonu geçiren hastaların, burun şeklinden ve nefes almasından memnun olmaması sonucu tekrar ameliyat olmasına biz revizyon burun cerrahisi diyoruz. Önceki ameliyatından memnun kalmayan, travma (çarpma, kaza vb. gibi) sonrası burnun görünümünde ve fonksiyonel yapısında bozulmalar olan hastalara biz revizyon cerrahisi öneriyoruz. Revizyon cerrahilerinde dikkat edilmesi gereken en önemli faktör ise cerrahın buradaki deneyimi. Daha önce geçirilen operasyon sebebiyle burun içi kıkırdak dokunun az olması ya da eksik olması burada büyük önem arz ediyor. Bu gibi durumlarda kaburgadan kıkırdak dokunun alınması gerekiyor. Ekstra cerrahi müdahalelerin gerektiği revizyon rinoplasti ameliyatlarında deneyim oldukça önemli bir hale geliyor. Biz son dönemlerde zorlu olan bu ameliyatları oldukça fazla şekilde gerçekleştiriyoruz ve ameliyat sonrası hastalarımızın memnuniyeti bizi çok mutlu ediyor.

En erken kaç yaşında burun estetiği yapılabilir?

Burun estetiği aslında her yaşta gerçekleştirilebilir. Burada önemli olan burunda meydana gelen şekil bozukluğunun ne şekilde olduğu. Kaza, darbe vb. travma gibi sebeplerle meydana gelen ve burun görünümün yanında nefes alma gibi fonksiyonel yapının zarar gördüğü durumlarda çocuklarda dahi gerçekleştirebiliyoruz. Asıl yaş kriterine gelirsek estetik amaçlı yapılacak rinoplasti ameliyatlarında kız çocuklarında 16 yaş, erkek çocuklarında ise 18 yaş sınırımız var. Buradaki yaş farkının nedeni ise erkek ve kadın gelişim hızının farklı olmasından kaynaklanıyor. Kız çocuklarda büyüme daha erken yaşta gerçekleştiğinden dolayı 16 yaşı dikkate alıyoruz. Ancak en doğru değerlendirme kemik ve kıkırdak dokunun gelişimini tamamlandığından emin olarak ameliyatın planlanmasıdır.

Burun estetiği dışında hangi cerrahi ameliyatları yapıyorsunuz?

Estetik ameliyatlarım arasında burun estetiğinden sonra kepçe kulak estetiği sıkça gerçekleştirdiğim cerrahilerden birisi. Burun estetiği gibi toplumda en sık görülen şekil bozukluklarından birisi de kepçe kulak sorunu. Özellikle psikolojik açıdan bakıldığında hastalarım için oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Yelken kulak olarak adlandıran bu sorun çocukluk çağı ile başlıyor ve tedavi edilmediğinde ise sosyokültürel açıdan hastalarda sorun haline geliyor. Çocuk ya da yetişkin hiç fark etmeden, birçok kepçe kulak ameliyatı sonrası hastalarda gördüğümüz mutluluk ve özgüven kazanımı ise bizlere çok ayrı bir haz yaşatıyor. Genel olarak burun estetiği dışında yapmış olduğum cerrahi ameliyatları şöyle sıralayabiliriz;

  •  Özellikle çocuklarda bademcik ve geniz eti (Tonsil ve Adenoid) ameliyatları
  •  Kulak tüpü ameliyatı
  •  Endoskopik sinüs cerrahisi
  •  Nazal polip cerrahisi
  •  Septoplasti ve burun eti küçültülmesi
  •  Dudak kaldırma (Lip Lift)
  • Bişektomi (yanak yağı alınması)
  • Bleferoplasti (Göz kapağı estetiği),
  • Kulak zarı onarımı ve diğer kulak cerrahileri 
  • Uyku apnesi ve horlama cerrahisi gibi ameliyatlarla hastalarımı tedavi ediyorum.

Kepçe kulak ameliyat süreci nasıl işliyor, yaş sınırı nedir?

Kepçe kulak estetiği ameliyatları, burun estetiği gibi sanılanın aksine lokal anestezi altında gerçekleştiriliyor ve hasta işlem sonrası gündelik hayatına hemen dönebiliyor. Yaş sınırı nedir sorusunun cevabı ise; çocukluk çağı tedavisinde biz 6 yaşı baz alıyoruz. 6 yaşına gelen hastalarımızda kepçe kulak estetiği ameliyatını gerçekleştirebiliyoruz. Kliniğimizde gerçekleştirdiğimiz bu işlem hasta açısından da oldukça rahat şekilde geçiyor. Çoğu zaman işlem esnasında hastalarımızda sohbet ediyoruz ve bu onları oldukça rahatlatıyor. İşlem sonucunu hemen görebiliyor ve kliniğimizden mutlu bir şekilde ayrılıyorlar.

Cerrahi İşlemler dışında hangi uygulamalarınız bulunmakta?

Burun estetiği ve kepçe kulak estetiği dışında benim için adeta bir hobi gibi, yaparken zevk aldığım ameliyatsız yüz estetiği uygulamaları kliniğimde sıkça yapmış olduğum işlemler arasında;

  • Botoks uygulamaları 
  • Masseter botoks (diş sıkma botoksu)
  • Gummy-Smile (Diş eti gülüşü) 
  • Üst yüz botoksu (kaş arası, kaz ayağı ve alın)
  • El ve ayak terlemesi botoksu
  • Migren botoksu
  • Nefertiti (boyun) botoksu                
  • Dolgu uygulamaları (Gözaltı ışık, dudak, yanak, burun, elmacık, şakak, nazolabial, jawline)
  • Mezoterapi ve PRP(saç ve yüz),
  • Gençlik aşısı,
  • PRP tedavisi,
  • Gıdı lipolizi,
  • Yüze yağ enjeksiyonu

gibi güzellik ve estetik adına birçok hizmetimizi kliniğimizde sunuyoruz. Tabii bunlarında dışında ana branşım olan Kulak Burun Boğaz hastalıklarına yönelik olan muayene hizmetlerim ise vazgeçilmez ve olmazsa olmazlarım arasındadır. Ayrıca kliniğimize baş dönmesi (Vertigo) nedenli başvuran hastalarımıza manevra yaparak kulak kristallerinin tedavisini yapabilmekteyiz. 

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık