Kolajen nedir, şart mıdır, neden önemlidir?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Kolajen, vücutta en bol bulunan proteinlerden biri. Adını daha sıkça duymaya devam edeceğiz çünkü 2021 sağlık ve beslenme planlamaları içinde de yer alıyor.

SAĞLIK & SPOR 15.02.2021, 16:06
Kolajen nedir, şart mıdır, neden önemlidir?

Kolajen denince akla ilk olarak cilt sağlığı gelmekle birlikte tek görevi bu değil. Evet, kolajenin parlak ve canlı bir cilt için oldukça önemli, protein cilde esneklik kazandırır, daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar. Kolajen, kelime olarak Yunanca tutkal anlamına gelen "kólla" kelimesinden geliyor. Bu benzetme aslında vücudumuzdaki görevlerinden kaynaklanıyor çünkü kollajen vücutta adeta bir tutkal görevi görüyor. Kolajeni bir yapı bloğu olarak düşünürsek; kaslarınızda, derinizde, kanınızda, kemiklerde, kıkırdakta ve bağlarda bulunuyor. Cilt elastikiyetini arttırıyor, kemiklerinizi ve kaslarınızı bir arada tutuyor, organlarını koruyor, eklemlere ve tendonlara yapı sağlıyor. Yani, aslında bu yapıları bir arada tutan bir tutkal görevi görüyor.

Kolajen takviyesi şart mı?

Vücudumuz düzenli olarak kolajen üretir fakat bu üretim yaşla birlikte yavaşlıyor. Bunun yanı sıra sigara içmek, güneşe maruz kalmak ve sağlıksız beslenmek kolajen üretimini yavaşlatan diğer yaşam tarzı alışkanlıkları.

Kolajeni doğal olarak besinlerden de sağlayabilirsiniz. Kolajen, prokolajenden meydana gelir. Vücudunuz, iki amino asidi birleştirerek prokolajen oluşturur: Glisin ve prolin. Bu işlem için C vitamini kullanılır. Prolin, yumurta akı, süt ürünleri ve mantar, kuşkonmaz, lahana gibi sebzelerde bulunur. Glisin ise daha çok protein içerikli besinlerde bulunur, tavuk derisi ve jelatinde glisin içerir. C vitamini kaynaklarını daha çok biliyoruz; Portakal, mandalina gibi kış meyveleri ve çilek, kivi, kırmızıbiber de C vitamini içeren besinler arasında.

Yapılan araştırmalar, yaşlı bireylerde ve artrit gibi rahatsızlıkları olan kişiler için kolajen takviyelerini destekliyor fakat dengeli beslenmeye sahip sağlıklı bireylerde herhangi bir fayda görülemeyebileceğini söylüyor. Yine de herhangi bir nedenle kolajen takviyesi almak istiyorsanız mutlaka hekiminize danışın ve doğru takviyeyi kullandığınızdan emin olun.

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık