Minik kahramanlar: Prematüre bebekler

Onlar, beklenen zamandan önce doğarak anne babalarına hayatlarının ilk sürprizlerini yapıyor. Gelişimleri doğduktan sonra devam eden prematüre bebekler, minicik elleri, minicik kalpleriyle hayata sıkı sıkı tutunmaya çalışıyorlar. Onlar, hayata tutunmak için büyük savaş veren minik kahramanlar. Bu süreçte onların savaşı kazanmaları için hem anne babanın özenli bakımı hem de sağlık hizmetinin kalitesi büyük önem taşıyor. Ülkemizde doğan bebeklerin yüzde 15,6’sının prematüre olduğunu belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağıl Şekerci, uygun tedavi ve yaklaşımlarla bu bebeklerin tamamen sağlıklı bireyler olabildiğini vurguluyor.

SAĞLIK & SPOR 08.12.2023, 21:48 Muhabir
Minik kahramanlar: Prematüre bebekler

Doğum ayına göre riskleri değişiyor

 Gebeliğin beklenen süresinin 40 hafta olduğunu anımsatan Dr. Şekerci bu sürenin 38-42 hafta arasında da olabileceğini ve bu sürede doğan bebeklere zamanında doğan (term) bebek; 37 haftasını tamamlamadan dünyaya gelenlere de prematüre bebek denildiğini söylüyor. Doğum ne kadar erken olursa bebekte görülebilecek sağlık problemleri açısından riskin o kadar arttığını da sözlerine ekliyor.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre prematüre doğum oranının yüzde 15,6 olduğu bilgisini veren Dr. Şekerci sağ kalım oranının, doğum ağırlığı 750- 1000 gram olan bebeklerde yüzde 70; doğum ağırlığı 1000 gramın üzerinde olanlarda yüzde 90’ın üzerinde olduğunu ifade ediyor. Dr. Şekerci prematüre doğuma yol açan faktörleri “Annenin yaşının 18 yaş altı ve 40 yaş üstünde olması, annenin geçirdiği enfeksiyonlar, rahimdeki anatomik problemler, plasenta problemleri, annenin hipertansiyon, romatizma gibi kronik hastalıkları olması, annenin sigara kullanımı, sık doğum, çoğul gebelikler” şeklinde sıralıyor.

“Erken doğan bebekler kalabalık ortama sokulmamalı”

Prematüre bebeklerin gelişiminin anne karnında tamamlanmadığına ve doğduktan sonra devam ettiğine dikkat çeken Dr. Şekerci bu bebeklerin akciğer hastalıkları, nörolojik hastalıklar, enfeksiyonlar, beslenememe gibi sağlık sorunlarına maruz kalabileceğini belirterek oksijen desteği ve antibiyotik alan hastalarda işitme taraması ve prematüre retinopatisi (ROP) için göz muayenesinin mutlaka yapılmasını tavsiye ediyor. 

Taburcu edilen prematüre bebeğin bakımına dair bilgi veren Dr. Şekerci “Bebeğin göz ve işitme taramaları yapılmalı. Bağışıklık sistemi tam gelişmediği için kalabalık ortamlarda bulunmamalı. Hasta bireylerle teması önlenmeli. Hijyen kurallarına uyulmalı. Gelişimi yenidoğan uzmanı veya çocuk hekimi tarafından düzenli olarak takip edilmeli. Yüksek riskli hastalarda hızla gerekli bölümlere yönlendirilmeli. Aşı takvimine uyulmalı” diyor. 

Erken doğumun bir hastalık olmadığını, uygun tedavi ve yaklaşımlarla bu hastaların tamamen sağlıklı bireyler olabildiğini vurgulayan Dr. Şekerci ülkemizde prematüre doğum ile ilgili farkındalığı artırmak ve toplum bilincini sağlamak için her yıl Dünya Prematüre Günü’nün kutlandığını dile getiriyor. 

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık