Neden bu kadar insanda D vitamini düşüklüğü var?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, D vitamini eksikliğinin pek çok sağlık sorununa yol açtığına işaret ederek “Özellikle balık, süt, yoğurt, yumurta gibi D vitamini içeren besinleri tüketmeye özen gösterin” dedi. Diyetisyen Soydemir, beslenmenin yanısıra D3 ve K2 vitaminlerini almanın faydalı olabileceğini ama bu takviyeleri doktor ve diyetisyen onayıyla almak gerektiğini söyledi.

SAĞLIK & SPOR 28.02.2024, 00:56 Muhabir
Neden bu kadar insanda D vitamini düşüklüğü var?

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir vücutta çeşitli önemli işlevlere sahip olan D vitamininin eksikliğinde çeşitli sağlık sorunlarının doğacağına dikkat çekerek “D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin vücutta emilimini düzenleyen önemli bir vitamindir. Bu nedenle kış aylarında D vitamini eksikliği, özellikle güneşe maruz kalmanın azalması nedeniyle yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. D vitamininin düşük seviyeleri, genellikle bir dizi faktörün birleşimi sonucunda ortaya çıkabilir” dedi. 

D vitamini düşüklüğüne yol açan sebeplere değinen Diyetisyen Soydemir “D vitamini, vücut tarafından güneş ışığı ile sentezlenir. Ancak kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirme, akşama kadar ofislerde çalışma ve güneş koruyucu ürünlerin yaygın kullanımı, güneş ışığına maruz kalma süresini azaltabilir.İş yerlerinde ve okullarda kapalı ortamlarda uzun süre çalışma, güneş ışığından yeterince faydalanmayı zorlaştırabilir” diye konuştu. 

“Obezite de D vitamini eksikliğine yol açıyor”

Bazı bölgelerde kış aylarında güneş ışığı süresi kısaldığından, bu dönemde D vitamini sentezinin daha az olabileceğini belirten Diyetisyen Soydemir D vitamini açısından zengin besinleri yeterince tüketmemenin de eksiklik riskini artırdığını söyledi. Özellikle balık, süt, yoğurt, yumurta gibi D vitamini içeren besinlere yeterli önem verilmemesinin bu durumu etkilediğini vurgulayan Diyetisyen Soydemir bununla birlikte D vitamini eksikliğine yol açan etkenleri “bazı kronik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi D vitamininin dönüşümünde görev alan organların fonksiyonlarındaki bozukluklar, gebelik ve emzirme gibi ihtiyacın arttığı durumlar, bağırsaktaki emilim problemleri ve obezite” olarak sıraladı.

D vitamini eksikliğini önlemek veya tedavi etmek için uygun beslenme gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Soydemir somon, sardalye, ton balığı gibi yağlı balıkların D vitamini bakımından zengin olduğunu; süt, yoğurt, peynir ve yumurta sarısı gibi gıdaların D vitamini içerdiğini ve bu nedenle günlük beslenme planına eklemek gerektiğini dile getirdi.


“D3 ve K2 vitamini takviyesi faydalıdır”

Doktor ve diyetisyen önerisi doğrultusunda D ve K2 vitamini takviyeleri alınmasını tavsiye eden Diyetisyen Soydemir şunları söyledi: “Bu özellikle güneş ışığına maruz kalmanın sınırlı olduğu durumlarda veya eksiklik belirtileri gösteren bireyler için önemlidir.Bu vitaminlerin bir arada kullanılması, kalsiyum metabolizması, kemik sağlığı ve vasküler sağlık gibi birçok süreci etkileyebilir.  Kalsiyum, kemik sağlığının güçlenmesi için önemlidir. 

D vitamini, kalsiyumun bağırsaklardan emilimini sağlar. Ancak, bu emilen kalsiyumun doğru şekilde kullanılması için K2 vitamini önemlidir. D vitamini ve K2 vitamini arasındaki bu sinerji, vücuttaki kalsiyumun uygun yönlendirilmesini sağlar. D3 vitamini ve K2 vitamini içeren takviyeler mevcuttur. 

Bu takviyeler, genellikle birbirini tamamlayan oranlarda D3 ve K2 vitaminini içerirler. Ancak, takviyeleri kullanmadan önce doktorunuz ya da diyetisyeniniz ile görüşmek önemlidir”.
 

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık