Yaşlılara eser element takviyesi vitaminden daha etkili

Yaşlılara eser elementler verilmesinin vitaminlerden daha yararlı bulunduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Hüner, “Genel olarak yaşlılarda E vitamini desteği ile enfeksiyonlar yüzde 30 oranında azalmaktadır” dedi. Dr. Hüner ayrıca demans riskini düşürmek için B12 vitamini yetersizliğinin erken tanı ve tedavisinin önemli olduğunu dile getirdi. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Hüner, yaşlılarda genellikle tanınmayan ve tedavi edilmeyen depresyon, diş sorunları ve sürekli kullanılan ilaçlara bağlı iştahsızlığın beslenme bozukluklarına yol açtığını; bu bozukluğun da enfeksiyon gelişme riskini arttırdığını söyledi.

SAĞLIK & SPOR 20.10.2023, 21:29 20.10.2023, 21:38 Muhabir
Yaşlılara eser element takviyesi  vitaminden daha etkili

“Yaşlılıkta eser element ihtiyacı artıyor”

Sağlıklı yaşlılarda günlük destek olarak multivitamin veya eser element kullanımının enfeksiyon ve antibiyotik kullanımının önlenmesini sağladığını vurgulayan Dr. Hüner “Bu destek çinko ve selenyum ile birlikte vitamin E içermelidir. Çinko eksikliği toplumda yüzde 15-25 oranında görülür, genellikle bulgu vermez, belirtileri tat duyusu kaybı, uyku hali, kötü yara iyileşmesidir. Çinko eksikliği bağışıklığın düşmesine neden olur. Huzur evinde yaşlılara eser elementler verilmesi vitaminlerden daha yararlı bulunmuştur ve bu belki enfeksiyonu önlemede anahtar bir beslenme faktörü olabilir. Uzun süreli bakım hastalarında vitaminlerin verilmesinden bağımsız olarak çinko (20 mg elemental çinko) ve selenyum (100 mikrogram/gün) verildiğinde enfeksiyon oranı azalmıştır” diye konuştu. Yaşlılarda retinol, beta-karoten, tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit, demir, çinko, selenyum, iyot, kalsiyum, magnezyum gibi eser elementler ile B12, C, D ve E vitaminleri gereksiniminin arttığının altını çizen Dr. Hüner “Yapılan çalışmalarda destek alanlarda daha az vitamin eksikliğinin olduğu, daha az enfeksiyon geliştiği ve daha az antibiyotik kullanımının olduğu görülmüştür” dedi. 

“B12 vitamini yetersizliğinin erken tanı ve tedavisi çok önemli” 

Vitamin E’nin, antioksidan olarak yaşlılarda kalp hastalığı, kanser, bağışıklığı güçlendirme gibi durumlarda koruyucu önlem olarak uzun süredir araştırıldığına değinen Dr. Hüner “Vitamin E eksikliği uzun süreli bakım ve hastanede yatan hastalarda yüzde 5-15 oranında görülür, genellikle bulgu vermez, belirtileri konuşma bozukluğu, tökezleyerek yürüme, düşme ve koordinasyon bozukluğu, ellerde veya gözlerde titreme, reflekslerde azalma, kas iltihabıdır. Yaşlılarda E vitamini verilmesinin bağışıklığı güçlendirdiği, aşı sonrası antikor üretimini arttırdığı gösterilmiştir. Günde 200-800 mg vitamin E, Hepatit B virusu için bağışıklığı arttırır. Genel olarak yaşlılarda E vitamini desteği ile enfeksiyonlar yüzde 30 oranında azalmaktadır” diye konuştu.Dr. Hüner B12 vitamininin, çeşitli fonksiyonlarda önemli rol oynayan en kompleks vitamin olduğuna dikkat çekerek yaşa bağlı ve özellikle çoklu ilaç alan veya mide-bağırsak sorunları olan yaşlı kişilerde B12 yetersizliği görülebildiğini ifade etti. B12 vitamini eksikliğinin toplumda yüzde 7-15 oranında görülüp genellikle bulgu vermediğini, verdiğinde ise demans, depresyon, kansızlık, geri dönüşü olmayan sinirsel hasar, his kayıplarıyla kendini belli ettiğini anlatan Dr. Hüner bu hastalıkların önlenebilmesinde B12 vitamini yetersizliğinin erken tanı ve tedavisinin önemli olduğunu söyledi.

“Protein ve D Vitamini eksikliği oranı yüksektir”

“Yaşlıların sağlıklı beslenmesi halinde bile besin emilimi yaş ile azaldığı için multivitamin desteği gerekebilir” diyen Dr. Hüner yaşlılarda özellikle protein ve vitamin D eksikliği riskinin yüksek olduğunu dile getirdi. Protein/kalori eksikliğinin toplumda yüzde 10-25, uzun süreli bakım veya hastanede yatan hastalarda ise yüzde 17-85 oranında görüldüğünü; belirtilerinin ise kilo kaybı, vücut ağırlığında anormal derecede düşüklük, depresyon, kas güçsüzlüğü, düşük vücut kitle indeksi, dermatit ve bacaklarda şişlik olduğunu sözlerine ekledi. Vitamin D eksikliğinin ise toplumda yüzde 2-10, uzun süreli bakım veya hastanede yatan hastalarda ise yüzde 20-40 oranında görüldüğünü, belirtilerinin güçsüzlük, kemik ağrıları, kemik erimesi, kemik yoğunluğunda azalma olmakla birlikte genellikle bulgu vermediğini ifade eden Dr. Hüner “60 yaşın üzerindeki kişilerde 200-1000 IU D vitamin tedavisi ile D vitamini eksiklikleri yüzde 14 azalmıştır. Optimal günlük vitamin D gereksinimi tartışılmaktadır” dedi. 

“Uzmanına danışmadan almayın”

Vitamin ve eser element ihtiyacının olup olmadığına ancak bir uzmanın karar verebileceğini söyleyen Dr. Hüner, bilinçsiz bir şekilde rastgele takviyelerin kullanılmaması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi; “Bir uzmana danışmadan kullanılan pek çok vitamin ve mineral takviyesi yarar yerine pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Bu nedenle bir doktorun önerisiyle ve yine doktor kontrolünü ihmal etmeden takviye kullanın” 

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık