Funda Demir ile Yabancı Dil bölümü üzerine

Yabancı dil bölümü okuyanlar ve okumak isteyenler için, Çağfen Koleji-Yabancı Dil Zümre Başkanı Funda Demir bir araya gelerek merak edilenleri konuştuk. İşte yabancı dil bölümünün avantajları, iş olanakları gibi tüm merak edilenlerin detayları…

EĞİTİM 26.02.2021, 20:47 26.02.2021, 21:08
Funda Demir ile Yabancı Dil bölümü üzerine

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Funda Demir. Lise eğitimimi Eskişehir Toki Savaş Kubaş Anadolu Lisesi-Yabancı Dil bölümünde tamamladıktan sonra, Balıkesir Üniversitesi Necatibey- Eğitim Fakültesi, İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Üniversite yıllarım boyunca özel kurumlarda, İngilizce dersleri verdim ve serbest zamanlı çevirmenlik yaptım. Ayrıca bir dönemlik üniversite eğitimimi Danimarka’da gerçekleştirip staj görevi yaptım. Mezun olduktan sonra bir süre öğretmenliğe devam ettim. Ardından 1 yıl boyunca Türk Hava Yolları’nda Kabin Memurluğu görevi yaptım. Bu süreç boyunca dizi çevirmenliğine hep devam ettim. Şu anda, Eskişehir Çağfen Koleji’nde Yabancı Dil Zümre Başkanı olarak çalışmaktayım.

Neden Yabancı Dil Bölümü?

Ülkemizde ve dünyada; yabancı dil bilen, yabancı dili profesyonel hayatına dâhil eden ve yabancı dil üzerine çalışmalar yapan bireylere olan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Küreselleşen dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına; işinde profesyonel çevirmenlere, öğretmenlere ve yayıncılara farklı sektörlerde yeni iş imkânları doğmaktadır.

Bu bağlamda; Çağfen Koleji olarak, profesyonel yaşamlarında yabancı dil ağırlıklı çalışacak bireyler yetiştirebilmek hedefiyle, Çağfen Koleji Anadolu Lisesi’nde yabancı dil bölümü sınıfları açıyoruz.

Yabancı Dil bölümünün avantajları nelerdir?

Dil öğrenme süreci, doğru adımlar takip edildiğinde zaten başlı başına keyifli bir süreçtir. Elbette dil bilgisi, kelime çalışmaları, test çözümleri ve öğrenilen konular üzerine tekrar yapmak, hazırlandıkları sınava yönelik yapacakları çalışmalardır. Bunların yanı sıra; yabancı dilde film izlemek, okuma yapmak ve şarkı dinlemek de aslında kendi alanları için yaptıkları ek çalışmalar olarak düşünülebilir.

Yabancı dil öğrencileri, yaptıkları okuma çalışmalarında kimi zaman psikoloji üzerine, kimi zamansa Pi sayısının tarihçesiyle ilgili bir metin okuyabilir. Tüm bu sebeplerle dil bölümü öğrencileri, bölümlerinin doğası gereği; çok yönlü düşünen, farklı alanlarda fikir sahibi olan ve iletişim becerileri güçlü bireyler olarak yetişirler.

Öğrenciler düzenli ve doğru metotlar ile sınav hazırlıklarını yaptıklarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi üniversiteleri kazanmaları; sayısal, eşit ağırlık ve sözel bölümden sınava hazırlanarak kazanmalarına kıyasla daha kolay olacaktır. Bu durumu bir örnek üzerinden açıklayalım. Sayısal bölümden sınava hazırlanan bir öğrenci, TYT (Temel Yeterlilik Testi) haricinde ileri matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi birçok farklı alan dersinde yüksek başarı elde etmek zorunda kalırken, yabancı dil bölümünden sınava hazırlanan bir öğrencinin TYT haricinde, sadece sınava gireceği yabancı dile odaklanması yeterli oluyor.

Dil bölümü öğrencilerinin iş olanakları nelerdir?

Dil bölümü öğrencileri mezun olduklarında; Yabancı dil öğretmenliği (İngilizce, Almanca, Fransızca, Korece vs.), çevirmenlik, yayıncılık, havacılık (Pilotaj, Kabin Memurluğu, Yer Hizmetleri), turizm, ithalat ve ihracat, akademisyenlik, yönetici asistanlığı, halkla İlişkiler, uluslararası ilişkiler gibi birçok farklı alanda iş imkânlarına sahip olurlar. Ayrıca öğrenciler, yabancı dil bilmelerinin yanı sıra kendilerini teknolojik anlamda da geliştirdiklerinde farklı bilişim alanlarında da ön planda olma fırsatı yakalamaktadır.

Yabancı Dil bölümü öğrencileri üniversiteye nasıl hazırlanır?

Yabancı dil ağırlıklı çalışmak isteyen öğrenciler, öncelikle 11. sınıfa geçerken alan olarak “Yabancı Dil” alanını seçerler ve iki yıl boyunca yabancı dil ağırlıklı bir eğitim alırlar. Bu süre zarfında üniversitelerin yabancı dil bölümlerini tercih edebilmek amacıyla girecekleri YDT (Yabancı Dil Testi) üzerine çalışmalar yaparlar.

YDT; öğrencilerin kelime ve gramer bilgileri aracılığıyla yabancı dilde öğrencilerin, okuma-anlama becerilerini ölçmektedir. Bu testte öğrenciler; gramer, kelime, cümle tamamlama, çeviri, paragraf tamamlama, paragrafta anlam, anlamca en yakın cümle, anlamca uygun olmayan cümleyi çıkarma, durum, diyalog gibi soru türlerinin bulunduğu 80 soru ile karşılaşırlar.

TYT (Temel Yeterlilik Testi) @ ve YDT (Yabancı Dil Testi) ` oranlarında hesaplanarak, öğrencilerin üniversiteye giriş puanları hesaplanmaktadır.

Yabancı Dil alanından mezun olan tanınmış kişiler kimlerdir?

Farklı sektörlerde kendini kanıtlamış ve ekranlar aracılığı ile yüzlerine aşina olduğumuz; Acun Ilıcalı, Şebnem Ferah, Jülide Ateş (Spiker), Hale Soygazi, İlhan Berk (Şair) gibi birçok isim de yabancı dil bölümlerinden mezun olup kariyerlerine başlamışlardır.

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık