Alican Uslu “Dayanışma ile süreci atlatacağız”

2014 yılından bu yana başarıyla hizmet veren Eskişehir Horebica’nın kurucusu Alican Uslu ile bir araya gelerek pandeminin yeme-içme sektörü üzerindeki etkilerinden konuştuk. Pandemi sürecinde en çok etkilenen sektörlerden olduğunu belirten Uslu, bu sürecin de dayanışma ile geçeceğini söylüyor.

GÜNDEM 03.04.2021, 11:23 03.04.2021, 11:46
Alican Uslu “Dayanışma ile süreci atlatacağız”

İlk olarak bize kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, Ben güzel şehrimiz olan Eskişehir doğumluyum ve 34 yaşındayım. Evliyim ve bir kız çocuk babasıyım. Üniversiteyi bitirdikten sonra, farklı şirketlerde satış departmanlarında çalışırken yurt içi ve yurt dışında tecrübe edinme imkânı buldum. Edindiğim tecrübelerden sonra Eskişehir’e bu tecrübelerimi aktarmak için 2014 yılında Horebica Endüstriyel Mutfak ve Sunum Ekipmanları firmasını kurmaya karar verdim. Bir Eskişehir sevdalısı olarak Eskişehir’in firmalarına hizmet etmeye başlama hayalim bu kararla başlamış oldu.

Yeme-içme sektörü rekabetin yüksek, yeni ürün ve sunumlara ihtiyacın hızlı olduğu bir sektördür.

2014 yılından beri Horebica ailesi olarak başarıyla ilerliyorsunuz, zorlu bir dönemde olmamıza rağmen bu başarının sırrını neye bağlarsınız?

2014 yılından bu yana sektörde sürekli yükselen bir ivmeyle, artan müşteri sayımız, yeni bayiliklerimiz ve faaliyet alanlarımızla çalışan bir firmayız.

Yeme-içme sektörü rekabetin yüksek, yeni ürün ve sunumlara ihtiyacın hızlı olduğu bir sektördür. Biz Horebica ailesi olarak, tüm müşterilerimizle sürekli temas halinde olan, tüm talep ve ihtiyaçlarına cevap verebilen, yıl içerisinde gerek üretim gerek bayilik yaptığımız firmalar ile yenilikleri disiplinli bir şekilde takip ederek, sektördeki diğer tedarikçi firmalara göre fark yaratmaktayız.

Özellikle yeni yerimize taşındığımız 2018 yılı ile birlikte, Eskişehir ve bölgesinde faaliyet gösteren tüm otel, restoran, kafe ve diğer yeme-içme noktalarının, ilk kuruluş zamanları ve menü değişimlerinde mutlaka uğradığı, ilham aldığı ve çoğunlukla da alışveriş yaptığı bir işletme haline geldik.

yılı ile birlikte çeşitli otel, restoran ve kafelerin endüstriyel mutfaklarını kurmaya başlamamızla, gerek ciromuz, gerek pazar payımız gerekse çalışan sayımız artmıştır. Horebica’yı faaliyet alanı olarak ikiye ayırmak daha doğru olur. Endüstriyel pazarda toptan müşterilerimize hizmet verirken, perakende alanında da online kanallarda ve mağazamızda, insanların evlerinde keyifle kullanabileceği binlerce ürün çeşidimiz bulunmaktadır.

Bir yıldır pandemi sürecindeyiz, siz bu süreci nasıl geçirdiniz?

Pandemi sürecinin ilk başladığı aylarda, sokağa çıkma yasakları ile birlikte herkes gibi evdeydik. Eşim ve kızımla birlikte mutfakta çok zaman geçirdik. Özellikle yoğun iş temposundan uzak kalmamız sebebiyle, tüm zamanımı evde geçirmemden dolayı kızım bu süreçte çok çok daha mutluydu. Daha çok okuduğumuz, daha çok araştırdığımız, özgürlüklerimizin ve sağlığımızın kıymetini çok daha iyi anladığımız bir yılı geride bıraktık.

Dayanışma ile süreci atlatacağız.

Maalesef her sektör pandemiden etkilendi, sizin Horebica olarak nasıl bir etkilenme durumunuz oldu?

Özellikle pandemi sürecinin başından bu yana, maalesef işletmelerin kapatılması sebebiyle, insanlar evlerinde ve özellikle mutfaklarında çok daha fazla zaman geçirmeye başladı. Horeca sektöründe çalışan ve işveren herkesi olumsuz etkileyen pandemi süreci, bizim de işlerimize birebir yansıdı ve bu zamana kadar alışageldiğimiz satış alışkanlıklarımızı farklı kanallara taşımak zorunda kaldık. 2020 yılının başından bu yana profesyonel sektörde daha çok al-götür veya paket servis yapan işletmelerin mutfak kurulumlarını yaparak ve online kanallarda, e-ticaret sitemizde ve mağazamızda perakende satışlara ağırlık vererek işletmemizde hareketlilik sağlamaya çalıştık. Bu süreçte yapmamız gereken en önemli kavram dayanışma olmalıdır.

Hizmet sektöründe çalışanlar çok etkilendi.

“Yeni normal”, “kontrollü normalleşme” gibi kavramlar hayatımıza girdi ve uzun kahvaltılar, geç saatlere kadar yemekler artık hayatımızda yok. Pandemi sonrası süreçte yeme-içme sektöründe nasıl değişiklikler olacak? Eski düzene dönebilir miyiz?

Maalesef salgının başından bu yana sektörümüz, virüsün tek yayılma kaynağı olarak düşünülmektedir ve bu durum Eskişehir’de sektörümüzde aktif olarak işletmelerini yürüten ve o işletmelerde çalışan yaklaşık 30.000 kişiyi çok olumsuz etkiledi. İşletmelerin kapanıp-açılması, bu süreçlerin önceden programlanmadan sektöre aktarılması, işletme sahiplerini ve çalışanlarını fazlasıyla mağdur ederek, maddi manevi büyük kayıplara sebep oldu. Bu durumda “yeni normal”, “kontrollü normalleşme” gibi kavramlar maalesef sektör hayatına giremiyor ve bu durum işletmelerin tekrar tam faaliyete geçme şansını da günden güne yok ediyor.

Hep birlikte bu süreci atlatacağız.

Sizin bundan sonraki süreç için hedef ve planlarınız nelerdir?

En öncelikli hayalimiz, bu süreçte tüm bu sektördeki çalışan işletmelere destek olmak ve hep birlikte bu dönemi iyi atlatmak. Profesyonel sektöre, bu güne kadar olduğu gibi, ilerleyen süreçte de destek olmaya, mağazacılık anlamında da perakende müşterilerimize sürekli gelişen ve yenilenen ürün gamımızla hizmet etmeye devam edeceğiz. Yaz döneminde salgının azalması, hatta umarım bitmesiyle mağazamızı müşterilerimizin daha da keyifli zaman geçirip, alışveriş yapacağı bir yer haline getireceğiz. Hepimize sağlıklı günler diler, bu güzel sohbet için de size ve tüm FollowLife ailesine teşekkür ederim.

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık