İLİŞKİNİZİ SOSYAL MEDYA GÖLGESİNDEN NASIL KURTARIRSINIZ?

Birbiri ardına gelen komik, eğlenceli ve heyecanlı görüntüler... Beğenirsek bir kalp bırakır, beğenmezsek sıradakine geçebiliriz. Sosyal medyada iyi vakit geçirmek, gerçek hayattakinden daha kolay, çaba gerektirmiyor. Biraz da bu nedenle her geçen gün daha çok vaktimizi alıyor. Ancak öyle bir gücü var ki flörte, yeni ilişkilere ve evliliklere olduğu gibi tartışmalara , aldatmalara hatta boşanmalara da yol açabiliyor. Peki ilişkileri, sosyal medyanın gölgesinden kurtarmak için ne yapmalıyız? Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Beste Çokaygil, Sosyal medya'nın ilişkiler üzerindeki etkisi üzerine bir yazı kaleme aldı.

GÜNDEM 17.01.2023, 18:48 17.01.2023, 19:26
İLİŞKİNİZİ SOSYAL MEDYA GÖLGESİNDEN NASIL KURTARIRSINIZ?

Sosyal medyada geçirdiğimiz süre her geçen gün biraz daha artıyor. Bu sürelerin artması bir yandan gündemi takip etmek, boş zamanı değerlendirmek ve bilgiye erişim gibi kolaylıklar sağlıyor, ama bir yandan da evlilik ve ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabiliyor. Sosyal medya sayesinde arkadaş olan, flört eden ve evlenen kişi sayısının oldukça fazla olmasına rağmen sosyal medya yüzünden evlilikleri ve ilişkileri biten kişi sayısı da yadırganmayacak düzeyde. Sosyal medya, evliliklerin bitiş nedenlerindeki en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkabiliyor.

Çiftlerin sosyal medyada paylaştıkları gönderiler, beğendikleri fotoğraflar ve konuştukları insanlar ilişkilerde önemli bir problem olmaya başlayabiliyor. Bu durum partnerlerde “kıskançlık” duygusunun tetiklenmesine; “stalklama” diye Türkçe’ye geçen, gizliden takip etme, hatta telefon kurcalama veya sorgulama gibi davranışların doğmasına neden olabiliyor. Çiftlerin birbirlerine olan güven ve saygıları günden güne azalabiliyor.

“Biz neden onlar gibi değiliz?” kıyaslaması…
 

Sosyal medya sayesinde doğru olduğunu tam anlamıyla bilmediğimiz çokça insanın yaşamı ana sayfamıza düşüyor. Evliliklerimizin kalitesini de sorgulamaya başlayarak ‘’Biz neden bu çift gibi değiliz?’’ şeklinde kıyaslamalar ile o insanların evlilikleriyle kendimizi yarıştırmaya başlıyoruz. Bu konuda yapılan sık tartışmalar ise derinleşmesi ve çözüm bulunamaması halinde evliliklerin bitmesine zemin hazırlayabiliyor.

"Aldatmalara yol açabiliyor"

Çiftler aynı evin içinde birbirleri ile konuşmak yerine artık saatlerce sosyal medyada vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. Zamanla ortak paylaşımları azalan çiftler arasındaki heyecan biterek evlilikler monotonlaşmaya başlıyor. Eşinden görmek istediği ilgiyi göremeyip beklentilerinin karşılığını bulamayan kişiler ise duygusal gereksinimlerini karşılayabilecek birine gönül vererek ruhsal ve bedensel olarak eşleri aldatma yoluna gidebiliyorlar.

Çoğu insan gün içinde yemek yediği restorana, yaşadığı eve ya da eşine aldığı bir hediyeye, sosyal medya hesaplarında yayınlamayacaksa özen göstermeye pek gerek duymuyor. Paylaşımların altında olan beğenme sayısı yeri geliyor o anın kendisinden ve anlamından bile daha değerli olabiliyor. Ayrıca bir partner özel hayatını sosyal medyada paylaşmayı çok severken diğer partner ise bu durumdan pek de memnun olmayabiliyor. Bu da partnerler arasında tartışmaların oluşmasına ve çiftlerin birbirlerinden uzaklaşmasına neden olabiliyor.

"Sosyal medyada geçirdiğiniz vakti iyi ayarlayın"

Çiftler problemlerinden uzaklaşmak, yeni duygular bulmak amacıyla sosyal medyayı bir seçenek olarak görmemeye özen göstermeliler. Sosyal medyanın kullanım süresini iyi ayarlayabilmek çok önemli. Özellikle ev içinde vaktinizin çoğunu sosyal medyada geçirmek yerine eşinizle birlikte hoşlandığınız sosyal aktiviteleri gerçekleştirmek, iletişiminizi arttırmak, eşinize ait ve romantik olan alanlar oluşturmak aranızdaki bağı canlandıracaktır. Unutmayın ki size sanal olan değil, gerçek olan anlar keyif verecektir.

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık