BesToprak atık değil kaynak!

Dünyamız özellikle son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerinin yarattığı tahribatlar ile mücadele ederken, Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileri olan bir grup genç BesToprak adlı projeleriyle; doğanın ruhuna; kalplerimizi, evlerimizi, bahçelerimizi açmamız için çalışmalar yürütüyor.

GÜNDEM 28.05.2021, 11:42 28.05.2021, 11:47
BesToprak atık değil kaynak!

Organik atıkların geri dönüşümü hakkında farkındalık yaratmayı esas alan bu proje başta Eskişehir halkına olmak üzere özelliklere çocuklara geri dönüşüm ve kompost yapma edimleri kazandırmayı amaçlıyor. Projenin yürütücülerinden Akgül İlhan projeleri hakkında şunları söylüyor: ‘’Bizler, ‘BesToprak atık değil kaynak!’ ilkemiz ile beş arkadaş yola çıktık ve kompost konusunun ne kadar önemli olduğuna araştırmalarımız ile tekrar tekrar tanık olduk. Örneğin büyükşehirlerde bir günlük kişi başına düşen atık miktarı yaklaşık 2 kg’dır. Bu atıkların %50- 60 kadarını tekrar doğaya geri kazandırılabilecek mutfağımızdan bahçemizden çıkan organik atıklar oluşturuyor. Bu veriler aslında tek eksiğimizin ‘bilinçlendirilme’ olduğunu gözler önüne seriyor.Doğamız için sadece tüketici konumunda kalmak, ‘satın al, tüket, at’ döngüsünde yaşamak bizler ve yeni nesiller için en önemlisi ise dünyamız için felaket senaryolarını gerçekleştirmekten başka bir yol sunmaz. Gidişatımızı iyileştirmek için okullarda, belediyelerde, medyada kompost yapımı gibi geri dönüşüm konularına ağırlık vermek ve teşvik edici mesajlar yansıtmak atılacak ilk adımlardandır. BesToprak ekibi olarak bu durumun farkındayız ve bu yola önce kendimizi eğiterek başladık.

Geri dönüştürülebilir kağıtlara bastırdığımız broşürlerimiz ile Eskişehir’in çeşitli bölgelerinde bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Kompost hakkında bilinçlenmek için gönüllü olan çocuklarımıza ulaştık ve onlara pandemi yasakları esnasında Zoom görüşmeleriyle ve normalleşmeye geçildikçe açık alanlarda, parklarda uygulamalı eğitimler verdik. Aynı zamanda paydaşlarımızdan Vegan Eskişehir’in sipariş paketlerine yine dönüştürülebilir broşürlerimizi eklettirerek 160’a yakın haneye ulaştık.’’

Tüketim çağının belki de en hızlı zamanlarından geçtiğimiz şu günlerde bireysel olarak doğaya karşı sorumluluklarımızın farkında olmalı ve en başta kendi sağlığımız için geri dönüşüm ilkelerini benimsemeliyiz. Topraktan aldığımızı doğru yollarla toprağa geri ulaştırmak hem insani yönlerimizi hem de dünyamızı iyileştirir. BesToprak! Atık değil kaynak..

Yorumlar (1)
Cengiz Güngören 3 yıl önce
Harikasınız gençler.
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık